به نقل از سایت اخبار امور قضایی :
به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله سید ابراهیم رئیسی ظهر امروز در آئین رونمایی از سامانههای الکترونیکی دستگاه قضایی ابراز امیدواری کرد استفاده از این سامانهها موجب تسهیل امور مردم در حوزه قضایی و دسترسی به عدالت و حفظ کرامت آنها و افزایش اعتماد عمومی به نظام قضایی شود.
رئیس قوه قضاییه، راهاندازی سامانههای الکترونیک را گام مهمی در راستای تحول در دستگاه قضایی دانست و افزود: تحول قضایی بدون توسعه نظام الکترونیک و استفاده از سامانههای تسهیلاتی برای ارائه خدمات هر چه بهتر به مردم امکان پذیر نیست.
رئیسی خاطر نشان کرد: تحول در نظام قضا، تسریع در دادرسی و کاهش اطاله، حفظ کرامت مردم و همکاران دستگاه قضا و اجرای سریع عدالت و دسترسی همگانی به عدالت را می طلبد که استفاده از فناوری های نوین در تحقق این موارد نقش مهم و به سزایی دارد.
رئیس قوه قضاییه از عملیاتی شدن طرح نوبتدهی غیرحضوری قوه قضاییه به عنوان یکی از اقدامات مهم در افزایش رضایت مردم و منظم شدن امور در سازمان دادگستری و عدلیه یاد کرد و گفت که این کار به اجرای بخشنامه کرامت دستگاه قضا کمک شایانی خواهد کرد.
رئیسی ادامه داد: مردم برای گرفتن یک گواهی سوءپیشینه کمتر از ۱۰ روز معطل نمی شدند ولی به روز شدن پاسخ به استعلامات حتماً در رضایتمندی آنها و بهبود فضای کسب و کار تأثیرگذار است.
رئیس قوه قضاییه همچنین با ابراز خرسندی از تحول در روند استعلامات بانکی و بیمه و نقش آن در تسهیل دسترسی قضات به اطلاعات موردنیازشان برای تسریع در تصمیم گیری اظهار داشت: بهکارگیری ابزارهای نوین مقدمه شکل گیری دولت الکترونیک است که ضرورتی جدی برای کشور به حساب می آید.
رئیسی افزود: شیوع کرونا برای جهان یک تهدید بود که می توانست بسیاری از کارهای ما را هم به تأخیر انداخته یا متوقف کند اما با تلاش و همت مضاعف همکاران ما در سراسر کشور و به ویژه در مرکز فناوری اطلاعات، این پدیده به یک فرصت تبدیل شد.
رئیس قوه قضاییه با تأکید بر تداوم استفاده از فناوری های نوین در دستگاه قضا برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری خاطر نشان کرد: استفاده از فناوری موجب به روز شدن خدمات و تسهیل امور مردم و افزایش اعتماد عمومی به دستگاه قضایی شده و ماندگار خواهد بود.
رئیسی بر لزوم راهاندازی سامانههای الکترونیک برای مقابله با قاچاق هم تأکید کرد و با اشاره به آثار مثبت آن برای کشور، گفت که قوه قضاییه در بین همه دستگاهها ۱۰۰ درصد به تعهدات خود در این زمینه عمل کرده و تلاش خود را برای پیوستگی این سامانه با سامانههای دیگر دستگاهها به کار خواهد بست.
رئیس قوه قضاییه با تقدیر از زحمات صورت گرفته برای هوشمندسازی نظام قضایی ابراز امیدواری کرد اقداماتی چون انتشار آرا و نقد آنها از سوی نخبگان حوزه و دانشگاه و حقوقدانان موجب اتقان و قوام هر چه بیشتر احکام قضایی شود.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، در این مراسم از ۱۵ سامانه الکترونیکی جدید قوه قضاییه که در راستای دستیابی به دستگاه قضایی هوشمند در تراز انقلاب اسلامی راهاندازی شده یا ارتقاء یافتهاند، بهصورت مجازی مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
آغاز به کار این سامانهها گام مهمی در جهت تسریع و تسهیل در خدمات رسانی به شهروندان و کاهش مراجعات مردمی به مراجع قضایی خواهد بود.
با راهندازی این سامانهها، تعداد سامانههای الکترونیک قوه قضاییه که طی یکسال اخیر با هدف توسعه عدالت قضایی راهاندازی شدهاند، به ۳۰ سامانه افزایش یافت.
سامانه نوبتدهی غیر حضوری قوه قضاییه، سامانه صدور الکترونیکی گواهی عدم سوءپیشینه، سامانه اموال مسئولان، سامانه کشف شهود حرفهای (ساما)، سامانه ثبت قراردادهای وکلا، سامانه جمعسپاری لوایح و دستورالعملهای حقوقی، سامانه تولید، برقراری و خودکارسازی سرویسهای استعلامات الکترونیکی و سامانه نقد و تحلیل آرای قضایی (تناد) از جمله این سامانهها هستند.
از دیگر سامانههای قوه قضاییه میتوان به سامانه رسیدگی به شکایات و اعلامات، سامانههای بازرسی (سبا) و نظارت الکترونیک (سابنا)، داشبوردهای مدیریتی قوه قضاییه، سامانه قانونبان، بانک ایدههای قضایی، سامانه ملّی قوانین جمهوری اسلامی و درگاه خدمات الکترونیک سازمان قضایی نیروهای مسلّح اشاره کرد.
بومیسازی سامانه مراقبتهای الکترونیک با استفاده از همکاری شرکتهای دانش بنیان در تولید پابندهای الکترونیک داخلی، الکترونیکی کردن فرایندهای دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق، الکترونیکیکردن اقدامات پروندههای اجرایی، ارتقاء سامانه خودکاربری وکلا و تصدیق اصالت سند مالکیت از طریق پورتال از دیگر اقداماتی است که در ماههای اخیر در قوه قضاییه پیگیری و عملیاتی شدهاند.
دکتر زارع پور رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در خصوص سامانههای جدیدی که امروز مورد بهرهبرداری قرار گرفتند توضیح داد که این سامانهها پس از یک دوره فعالیت آزمایشی بهصورت رسمی مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند.
وی اهداف راهبردی در توسعه الکترونیک دستگاه قضایی را «استفاده حداکثری از فناوری برای تکریم مراجعین و همکاران قضایی»، «تسهیل دسترسی مردم به عدالت»، «استفاده از فناوری برای تسریع در فرایند دادرسی» و «ایجاد شفافیت و ارتقاء سلامت اداری در قوه قضاییه» عنوان کرد.
به گفته دکتر زارعپور، با توجه به تبادل خدمات الکترونیک دولت و قوه قضاییه، در آینده نزدیک امکان دریافت خدمات قضایی از طریق گوشیهای تلفن همراه نیز برای شهروندان فراهم میشود.
معاون آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه همچنین اعلام کرد که روند اجرای احکام مربوط به محکومان مالی و تشخیص اعسار هم با تحول در فرایند استعلام حسابهای بانکی دستخوش تغییر و تسریع خواهد شد.
دکتر زارعپور از تشکیل کارگروهی مرکب از قضات و متخصصین هوش مصنوعی در دانشگاههای کشورمان خبر داد که قرار است با هم اندیشی و ارائه نظرات کارشناسی خود، مرکز فناوری قوه قضاییه را در پیشبرد مأموریتهایش یاری دهد.
در این مراسم تعدادی از مجریان سامانهها در ارتباطی تصویری با رئیس قوه قضاییه، گزارشی از فرایند اجرایی و نحوه فعالیت سامانهها و نتایج حاصل از بهرهمندی از آنها ارائه کردند.
همچنین آیتالله رئیسی از طریق ارتباط تصویری در جریان روند برگزاری یک دادگاه الکترونیکدر استان کرمان قرار گرفت که طی آن پرونده یک زندانی از ندامتگاه رفسنجان در شهر کرمان مورد رسیدگی قرار گرفت.
رئیس کل دادگستری استان کرمان هم که بهطور همزمان بر فرایند برگزاری این دادگاه نظارت داشت، اعلام کرد از زمان شیوع کرونا تاکنون هزار و ۸۶۶ دادگاه بهصورت تصویری در کرمان برگزار شده و ۱۷۰ جلسه مسئولان قضایی استان نیز با استفاده از ابزارهای تصویری برگزار شدهاند.
دکتر زارعپور هم پس از پخش برگزاری دادگاه مذکور، با اشاره به برگزاری ۲ هزار جلسه تصویری در سراسر کشور در مدت اخیر، توضیح داد که در این ایام ۵۰ درصد دادگاهها در استانها و دورترین نقاط کشور، از طریق ارتباط تصویری حتی با منازل طرفین دعوا برگزار شده که این روش به زودی سراسری خواهد شد.
در بخش پایانی مراسم نیز آیتالله رئیسی در تماس تلفنی با یکی از همکاران قضایی که بیش از ۸۵ درصد مراجعهکنندگان مردمی نسبت به عملکرد وی اعلام رضایت داشتند، از زحمات او تقدیر کرد.