به نقل از سایت اخبار امور قضایی :
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه ای در برنامه نگاه یک در خصوص دلایل ایجاد فساد اقتصادی گفت: در رابطه با مشکلات اقتصادی بارها اعلام شده که علل مختلفی دارد. مردم ما از لحاظ معیشت در سختی هستند ولی یک مقداری هم بیش از واقعیت احساس سختی و مشکلات به مردم القا می شود. معاون اول قوه قضائیه به یکی از علل اشاره و تصریح کرد: بخشی از این دلایل به تحریم ها و فعالیت های دشمن برمی گردد علاوه بر تحریم ها ایجاد جنگ روانی هم بی تاثیر نیست. برخی از علل هم به فساد و کم کاری ها باز می گردد. به صورت خیلی سطحی به قضایا نگاه کردن هم در ایجاد مشکلات تاثیر گذار است.
سوءتدبیرها، خیانت ها و فساد ها؛ ریشه مشکلات اقتصادی
معاون اول قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که چند درصد مشکلات اقتصادی به القای رسانه ای بازمی گردد؟ گفت: نمی توان درصد اعلام کرد ولی مجموعه سوءتدبیرها، خیانت ها و فساد ها درصد قابل توجهی از علل ریشه مشکلات اقتصادی را به خود اختصاص می دهد. گاها می بینیم افرادی که روحیه جهادی ندارند پست هایی را در اختیار دارند. در حال حاضر در جنگ اقتصادی هستیم و باید متناسب با این شرایط کار کنیم.
محسنی اژه ای ادامه داد: در رابطه با اقدامات اخیر در موردارز و سکه می توان گفت در طول سال گذشته فشارهای مضاعف دشمن مشخص بود و آمریکا به میدان آمد، در این شرایط که می بینیم احتمال تشدید مشکلات وجود دارد وظیفه داریم از ارز صیانت کنیم و در مورد مصرف آن نهایت دقت را داشته باشیم، احساس بنده این است که این اقدام صورت نگرفت و بسیاری از واردات در سال گذشته، واردات غیر ضروری بود. برخی از اینها برای تولید داخل هم مضر بود. این مدیران اگر پیش بینی می کردند و در رابطه با صیانت ارز تدبیر داشتند اینطور نمی شد. در رابطه با کالاهای تخصصی هم همینطور، برای جمع آوری نقدینگی هم اقداماتی انجام شد. قوه قضائیه هم باید شرایطی را پیش بینی می کرد و متناسب با شرایط جنگی فعالیت می کرد و چه بسا ما هم کوتاهی کردیم.
معاون اول قوه قضائیه با تاکید بر ضرورت مبارزه با خیانت ها و فساد ها گفت: در رابطه با عقب ماندگی باید تلاش کنیم تا جبران شود. در رابطه با مبارزه با فساد هم باید گفت آیا فقط باید قوه قضائیه ورود کند؟ قوه قضائیه مخصوصا در سالهای اخیر این تلاش ها بیشتر هم شد.
در چهار سال اخیر بیش از ۵۵۰ نفر احکام سنگین گرفته اند
محسنی اژه ای با بیان اینکه باید منشا فسادها را شناسایی کنیم، افزود: آیا مجازات بیش از اعدام در رابطه با مفسد، کار بیشتری می تواند قوه قضائیه انجام دهد؟ البته تحصیل مال نامشروع هم در لیست وظایف قوه قضائیه است. در چهار سال اخیر بیش از ۵۵۰ نفری که احکام سنگین گرفتند، ۶ نفر به دلیل فساد مالی، مفسد فی الارض شناخته شده اند. علاوه بر این احکام بسیار سنگینی از جمله حبس های طویل المدتی صادر شده است.
محسنی اژه ای در پاسخ به این سوال که بعضا بین قوای سه گانه به جای هم افزایی، هم آوردی و مباحث سیاسی مطرح است، نتیجه همسویی را مردم کی باید ببینند؟ گفت: اصلا این بحث هم آوردی مطرح نیست و در چند سال اخیر هماهنگی های بسیار خوبی بین قوا وجود دارد.به عنوان مثال در موضوع شرکت های تعاونی اعتبار، قوه قضائیه پای کار آمد و دولت و مجلس به کمک هم تلاش کردند به نفع مردم، حقوق آنها را حفظ کنند. بسیاری از مردم که سپرده گرفته بودند موجودی نداشتند و اگر همکاری قوا نبود، بسیاری از مردم به حق خود نمی رسیدند.
وی ادامه داد: در قضایای اخیر از هر سه ضابط قوه قضائیه تشکر می کنم، وزارت اطلاعات متعلق به دولت است و در پرونده های اقتصادی اخیر کمک شایانی به قوه قضائیه داشت و در همین پرونده مظلومین نقش وزارت اطلاعات بسیار موثر بود. در برخی از این پرونده سازمان اطلاعات سپاه هم کمک ویژه ای داشت. همچنین نیروی انتظامی از آذر ماه سال گذشته تا به امروز اقدامات خوبی انجام داد.
به گفته اژه ای فردی که اخیرا قصد فرار از کشور داشت و بازداشت شد اگر همکاری وزارت اطلاعات نبود، اقدامات خوبی در پرونده اش رخ نمی داد.
سیاست بانک مرکزی در فروش سکه درست نبود
محسنی اژه ای به برخی احتکارهای اخیر اشاره و تصریح کرد: می بینیم افرادی فاسد و بدون مسئولیت برای مطامع دنیوی و رسیدن به پول بیشتر اموالی را احتکار کرده و یا گرانفروشی می کند. در این شرایط باید این موضوع را هم مد نظر قرار دارد که برخی اقدامات فردی است.
معاون اول قوه قضائیه در خصوص محاکمه «وحید مظلومین» به عنوان اخلالگر بازار سکه و ارز گفت: اینکه این فرد سکه های بانک مرکزی را خریده است، با این عنوان محاکمه نمی شود. اینکه سیاست بانک مرکزی در این رابطه درست نبوده است، سقفی تعیین نشد و با این شرایط می دانیم احتمال قاچاق سکه و ورود دشمن وجود دارد. اینکه چرا و چه کسی سیاست مذکور را اتخاذ کرده بحث جداگانه ای است.
محسنی اژه ای ادامه داد: در رابطه با نحوه خرید و اینکه چه مقدار خریده است باید گفت که فردی هفت میلیارد تومان وام گرفته و قرارداد مدنی با بانک بسته است، یک ماه هم وقت دارد تا پول را بازگرداند، در این شرایط پول اخذ شده را سکه خریده است که در این باب انتقاد وارد است و باید دید از چه منشا مالی سکه خریداری شده است. در رابطه با مظلومین هم باید گفت این فرد چند سال پیش هم در بحث خرید و فروش سکه در بازار ازاد و غیر مجاز فعالیت داشته است. اعضایی از این شبکه متهم به خروج غیر قانونی سکه هستند.
ماجرای رشوه به حراست بانک مرکزی
محسنی اژه ای در خصوص فعالیت هماهنگ شده این فرد با بانک مرکزی در سال های گذشته،گفت: این فرد دستگیر و محاکمه می شود. همان زمان هم پرونده این فرد سنگین بود اما حراست بانک مرکزی آن زمان رسما اعلام می کنند که اقدامات این فرد هماهنگ با ما بوده است. دوره ای گذشت و فهمیدیم حراست بانک مرکزی آن زمان رشوه گرفته بود. در این دوره هم این اتفاق افتاد و در برج ۹، بانک مرکزی به نیروی انتظامی گفت که ارز از کشور در حال خروج است و در بازار هم افرادی در قالب شبکه های سازمان یافته اقدامات مجرمانه می کنند و کشف شد که همین فرد که پیش از این هم اقداماتی داشته است اقداماتی کرده، معلوم شد اشتباهاتی رخ داده است و این فرد دستگیر شد.
علاوه بر این فرد به اسامی از جمله سالار آقاخان و پسر مظلومین و محمد سالم رسیدند، در اینجا بانک مرکزی و وزارت اطلاعات امدند و گفتند اینها عوامل ما بوده است اما این بار قوه قضائیه طور دیگری رفتار کرد و تحقیقات را شروع کرد. وی ادامه داد: حراست فعلی بانک مرکزی بازداشت شد و مورد تعقیب قرار گرفت . در رابطه با مسئولان وقت و مرتبط با این پرونده باید گفت رئیس بانک مرکزی مورد تحقیق قرار گرفته است. برخی از ابهامات جدی مطرح است و تحقیقات لازم در حال انجام است.
مبنا برای عنوان «دانه درشتی» چیست؟
محسنی اژه ای به جزئیات نامه نگاری وزارت اطلاعات با بانک مرکزی اشاره کرد وگفت: در این نامه که فروردین نوشته شده، آمده است که «ملاحظه می شود روند توزیع ارز و سکه مانند رویه مداخله بانک مرکزی در گذشته، نتایج منفی تری حاصل شده است به گونه ای که 4میلیون و 800 قطعه سکه معادل 36تن طلا فروخته شده است».
وی افزود: شواهد و قرائنی وجود دارد که برخی افراد تصمیم گیری و تصمیم سازی می کنند. محسنی اژه ای در پاسخ به این سوال که چرا با وجود دستگیری متخلفان پرونده های اقتصادی اخیر، اوضاع به سامان نشده است؟ کفت: مگر فقط این متهمان هستند البته اینها تاثیر زیادی داشتند اما افراد دیگری هم مطرح هستند.
معاون اول قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که ایا کسی که نهایت تخلفش چند عدد کم است، آیا دانه درشت تر از اینها وجود ندارد؟ گفت: باید تعبیر کنیم که دانه درشت به چه کسی می گوییم؟ به کسی می گوییم که مال زیادی قاچاق کرده است؟ ایا مبنا میزان اختلاس است؟ به کسی می گوییم دانه درشت که در منصب حکومتی قرار گرفته و تخلفش کم است؟ به فردی که منتسب به مسئولی است و یا به آقا زاده می گوییم دانه درشت؟ به چه کسی می گوییم دانه درشت؟ مسلم مصداق واضحی دارد و آن این است که اگر کسی منصب بالایی داشته باشد و تخلف کند.
وی ادامه داد: از همین افراد پایینی به بالایی ها می رسیم. ببینید از دانه ضعیف ها و مباشر ها شروع می کنیم، به عنوان مثال از عوامل «مظلومین» شروع می شود و به آقاخان خود مظلومین می رسیم، از این دو می پرسیم از چه کسی دستور گرفتید می گویند از عراقچی، عراقچی را می گیریم می گویند سیف و از سیف هم تحقیق کردیم.
در انتشار مشخصات متهمان محدودیت داریم
وی با انتقاد از اطلاع رسانی دستگاه قضا گفت: اذعان به ضعف در بحث اطلاع رسانی داریم با این حال محدودیت های قانونی در رابطه با انتشار جزئیات و مشخصات متهمان هم داریم.
محسنی اژه ای در ادامه به برخی احکام پرونده های مهم اشاره و تصریح کرد: در رابطه با اعدام موردی داشتیم در رابطه با شخصی به نام باباخان ولیپور، فردی بود که مقام بالای دولتی نداشت اما هزار و دویست شاکی داشت. مه آفرید امیر خسروی هم فردی بود که یکی از کارهایش کلاهبرداری از بانک ملی وصادرات بود. در همین پرونده مدیر عامل بانک صادرات و ملی و رئیس و شعبه چند بانک هم محکوم شدند.
محسنی اژه ای در خصوص فرار خاوری و اینکه این فرد چه مبلعی از کشور خارج کرده است ؟گفت: مدیرعامل بانک ملی مشابه مدیر عامل بانک صادرات تخلف داشت و هر دو اینها بدون داشتن نظارت و با تخلف، سبب بروز تخلفات شدند. مدیر عامل هر دو بانک نظارت نداشتند اما خانومی دستگیر شده بود که مدعی شد رشوه به مدیر عامل بانک ملی رشوه داده است. به هر حال نمی دانیم رشوه گرفته است یا نه. اگر خودش بود دفاع می کرد.
وی ادامه داد: همان اوایل می گفتم اگر این فرد بود و می آمد به نفعش می شد. در آن پرونده هر انچه از بیت المال رفته بود، خیلی بیشتر احصا شد.
واکنش به حواشی دادگاه مشایی
محسنی اژه ای در خصوص ایجاد حواشی دادگاه یکی از مقامات دولت سابق، گفت: حکومت ما مردمی است، علیرغم همه نکاتی که در مورد زندان ها می گویند ، زندان های ما از زندان های بسیاری از کشورها بهتر است. هیچ زندانی در دنیا این مقدار عفو، آزادی مشروط و ارتباط با خانواده را ندارد. بعضا از داخل زندان هم با رسانه های بیگانه ارتباط می گیرند. به این بهانه نمی توانیم دسترسی همه را قطع کنیم.
وی افزود: نقل شده که در یکی از دادگاه های آمریکا، فردی شلوغ بازی نمی کرده و توهین هم نمی کرده اما خارج از سوال قاضی حرف می زده که قاضی دستور می دهد در دهان این فرد چسب بزنند که ما نمی خواهیم این کار را بکنیم.
اژه ای ادامه داد: در این رابطه هم باید گفت که توهین به دادگاه، برهم زدن نظم دادگاه جرم است.این فرد وکیل خود را عزل کرده است، فردی که وابسته به این متهم است، صحبت هایی زده است که در شان خودش است. وکیل جدید این فرد خودش به دادگاه امد و اعلام عزل سایر وکلا را مطرح کرد.
وی ادامه داد: طبق قانون فعلی اگر حتی دادگاه علنی باشد هم نمی توان جزئیات را اعلام کرد با این حال در این رابطه هم اجازه برای انتشار گرفته شد.
وی در پایان از مردم خواست نسبت به معرفی مفسدان اقدام کنند و خطاب به مردم گفت: کسانی که مفسدان را اعلام و معرفی می کنند مورد حمایت قرار گرفته و قول می دهیم طوری حمایت کنیم که افراد مصونیت داشته باشند و از خطرات احتمالی محفوظ باشند.